Em'ly (vrij naar Charles Dickens)
Merel de Vilder Robier
9/09/2024 van 11 tot 12.15 uur
in KONG
KONGconcert 2.2024
Beethovens Septet op.20 en Four Dances for Septet van Vadim Bakker met het Ensemble Calliope
26/05/2024 om 15 uur
Tijdens een masterclass met het Vlaams Symfonie Orkest ontstond het Ensemble Calliope: zeven gepassioneerde conservatoriumstudenten van verschillende nationaliteiten vonden elkaar in het repertorium van Ludwig van Beethoven.
Ze besloten buiten de grenzen van het conservatorium verder samen te musiceren onder leiding van Pieter Janssen, professor in kamermuziek aan het Conservatorium van Gent. Het werk van de jonge Nederlandse componist Vadim Bakker werd speciaal voor hen gecomponeerd.
De 7 instrumenten worden centraal geplaatst in de KONG ruimte, zodat het publiek op een unieke wijze deel kan uitmaken van het samenspel van de muzikanten en genieten van de bijzondere samenklank.
Waar en wanneer
In KONG, Nieuwland 27, 9000 Ghent
Zondag 26 mei om 15 uur
Voor wie?
voor iedereen die de unieke klank van dit septet wil ontdekken.
Prijs?
€ 15
Ensemble Calliope
Nika Mombaerts (viool)- Nederland
Maria Segura Martín (altviool)- Spankje
Bram Van Loey (cello)- België
Isa Opstaele (contrabas)- België
Xiaocheng Wang (klarinet)- China
Inés Gonzalo De Lozár (fagot)- Spanje
Justine Vercruysse (hoorn)- België
KONG Workshop 1.2024
Tidal Dance met Julien Bruneau
14/01/2024 van 10.30 tot 12.30
18/02/2024 van 10.30 tot 12.30
21/04/2024 van 10.30 tot 12.30
2/06/2024 van 10.30 tot 12.30
Tidal Dance is een yoga waarin de vorm niet is vastgelegd.
In plaats van het aanhouden van lichaamsposities, ligt de nadruk op een stromende beweging rond de verticale as.
Een contemplatie in beweging die uitnodigt tot het ervaren van de oerpuls van verschijnen en verdwijnen, begin en einde.
Eerst zitten we in stilte. We nemen de tijd, laten lichamelijke gewaarwordingen opkomen, bewust van onze ademhaling, en omarmen de ruimte waarin we ons bevinden. Geleidelijk ontstaat beweging als een intense, langzame dans die stralend kronkelt en opstijgt vanuit het midden. Dan trekt de reis zich terug, in stilte.
We voelen de resonanties en blijven aanwezig in stilte, doordrongen van sensaties en gevoelens.
Deze getijdendans is energetisch werk die de beleefde ruimte verkent, een dans die het zijn viert.
Deze praktijk is geïnspireerd door verschillende benaderingen van Tantra.
De Week van de Klank 2024 in samenwerking met KONG
FENOMENOLOGISCH EN BELICHAAMD LUISTEREN IN AUDIOVISUELE ERVARING EN PERCEPTIE, een lezing met Martine Huvenne
22/01/2024 van 18.30 tot 20.00
Le Botanique (witloofbar),
Koningsstraat 236, 1210 Brussel
Martine Huvenne, doceerde geluid en muziek voor film en nodigt ons uit om mee te denken over de manier waarop het publiek actief betrokken is bij het tot stand komen van een film, voornamelijk vanuit het perspectief van geluid en het luisteren.
Een filmervaring wordt heel sterk bepaald door het geluid en de muziek. Walter Murch spreekt over een dans tussen woorden, beelden en geluiden, die het publiek uitnodigt tot een eigen interpretatie. Hiermee introduceert hij eigenlijk een fenomenologische attitude. In film kijken we en luisteren we niet alleen, we bewegen ook mee en worden bewogen vanuit het lichaam als zintuig dat verschillende indrukken en informatie samenbrengt. Wat wordt voorgesteld in de film, wordt door het publiek vervolledigd door zijn eigen ervaring en perceptie.
De Franse regisseur Robert Bresson spreekt van le cinématographe: het schrijven van bewegingen. Met een aantal filmfragmenten van Bresson, Michael Mann en Gus van Sant gaan we hier dieper op in.
De lezing is gratis.
Inschrijven is verplicht en kan via https://www.lasemaineduson.be/nl/event/belichaamd-luisteren-in-audiovisuele-ervaring-en-perceptie/
Martine Huvenne doceerde geluid en muziek voor film in de LUCA, School of Arts and Kask & Conservatorium (Hogent-Howest). Haar onderzoek concentreert zich op het auditieve perspectief van film als een audiovisuele compositie. Op dit moment verzorgt zij lezingen in de School of Sound, UK en werkt ze mee aan films als geluids- en muziekcoach. In 2022 voltooide zij het boek is ‘The Audiovisual Chord: Embodied Listening in Film’
De Week van de Klank 2024 in KONG
THE CIRCLE OF GRIEVING VOICE(S), een workshop met Hoda Siahtiri
04/02/2024
The Circle of Grieving Voice(s) is een uitnodiging om samen te rouwen, in een cirkel, indien je je geroepen voelt. Artieste Hoda Siahtiri begeleidt de deelnemers op hun zoektocht naar persoonlijke rouwklanken, door middel van stemoefeningen en lichaamsbewegingen. Het wordt een collectief en actief moment van verzoening met onze emoties, een plek om getuige te zijn van, te luisteren naar, en een stem te geven aan de holtes van verdriet dat in ieder van ons huist en verborgen zit.
- max. 15 deelnemers
- in KONG op 4 februari 2024 van 14.30 tot 17.30
- Inschrijving verplicht via https://www.lasemaineduson.be/nl/event/the-circle-of-grieving-voices/
- deze workshop is gratis
Hoda Siahtiri is een multidisciplinaire kunstenares met een professionele en educatieve achtergrond in de film en podiumkunsten. Ze noemt zichzelf een verhalenverteller die stemmen naar boven rakelt die ergens in het verleden tot zwijgen zijn gebracht. Hoda’s werk gaat over ontheemding, verdriet en vocaal voorouderlijk erfgoed. Ze doet een doctoraatsonderzoek aan Sint-Lucas in Antwerpen over de zangtraditie van Bakhtiari vrouwen in het westen van Iran. Haar kortfilms, tentoonstellingen en performances worden vertoond op verschillende internationale podia en festivals.
KONG voorstelling 1.2024
Psyche en Eros, een vertelling door Merel de Vilder Robier
07/01/2024
In de smetteloze tussentijd, de coronadagen die Merel de Vilder Robier cadeau heeft gekregen, maakte ze een vertaling/bewerking van de mythe van Psyche en Eros zoals ze die terugvond in Stephen Fry’s boek “Mythos”. Niet goed wetende wat met dat nieuw werkstukje aan te vangen, schreef ze de heer Fry een brief met het verzoek of hij haar de permissie kon geven die bewerking in public te performen.
En wat raadt ge?
De goede man zei YESSSsssss.
… zo gebeurde het dat Psyche, misleid door haar stoute zusters, terwijl haar Eros diepdiep sliep, zich, met de verdekte olielampe in haar éne hand en het mes in haar andere, over hem heen boog. Zacht licht viel op het vredig slapende, wreed naakte lijf van het allerschoonste wezen dat ze ooit gezien had. In het zoele lamplicht zag ze voor het eerst zijn gave, bronzen huid en op zijne rug ontwaarde ze, quelle surprise, twee schitterende, iriserende vleugels. Psyche wist meteen wie daar lag. Dat was geen wildebeest of gedrocht, geen monster, geen draak. Dit was de god van de liefde zelve…”.
KONG Workshop 1.2023
Tidal Dance met Julien Bruneau
11/02/2023 van 10.30 tot 12.30
22/04/2023 van 10.30 tot 12.30
Tidal Dance is een yoga waarin de vorm niet is vastgelegd.
In plaats van het aanhouden van lichaamsposities, ligt de nadruk op een stromende beweging rond de verticale as.
Een contemplatie in beweging die uitnodigt tot het ervaren van de oerpuls van verschijnen en verdwijnen, begin en einde.
Eerst zitten we in stilte. We nemen de tijd, laten lichamelijke gewaarwordingen opkomen, bewust van onze ademhaling, en omarmen de ruimte waarin we ons bevinden. Geleidelijk ontstaat beweging als een intense, langzame dans die stralend kronkelt en opstijgt vanuit het midden. Dan trekt de reis zich terug, in stilte.
We voelen de resonanties en blijven aanwezig in stilte, doordrongen van sensaties en gevoelens.
Deze getijdendans is energetisch werk die de beleefde ruimte verkent, een dans die het zijn viert.
Deze praktijk is geïnspireerd door verschillende benaderingen van Tantra.
Waar en wanneer?
In KONG, Nieuwland 27, 9000 Gent
Op zaterdag 11 februari 2023 van 10u30 tot 12u30
Op zaterdag 22 april 2023 van 10u30 tot 12u30
Voor wie?
Voor iedereen vanaf 16 jaar
Min. 8 en max. 14 deelnemers
Prijs?
€ 18 / 1 sessie
Te storten op de rekening van KONG: BE44 4449 6430 2145
Met de vermelding KONGWS1.februari2023 of KONGWS1.april2023
Julien Bruneau (BE) is een danser, choreograaf en beeldend kunstenaar.
Julien Bruneau is een kunstenaar die werkt met dans, het aanwezig zijn in de ruimte, tekeningen en taal. Zijn praktijk is gebaseerd op een dynamische wisselwerking tussen innerlijkheid en collectiviteit. Hij creëert performances, publiceert en werkt als artistiek onderzoeker en lesgever. Zijn eerste boek, Fields, verscheen bij Varamo Press in 2022.
Van jongs af aan was Julien begaan met beweging door vechtsporten. Later, tijdens zijn studies in de beeldende kunsten, ontdekt hij de hedendaagse dans en de rijkdom van het bewuste bewegen via verschillende benaderingen: Body Weather, Yoga, Body Mind Centering, etc. In 2015 maakt hij kennis met de ‘Authentic Movement’. Na een opleiding bij Céline Gimbrère wordt deze simpele en radicale benadering een leidraad in zijn werk. Vanuit zijn langdurige praktijk in Iyengar Yoga en later Kashmir Yoga, geeft hij sessies in Tidal Dance, geïnspireerd door Tandava en het Shivaïtische tantrisme.
KONG Workshop 2.2023
De speelsheid van een non-verbale dialoog:
Een bijzondere ontmoeting met Charlotte Joanna Vercruysse
23/04/2023
Deze workshop is gegroeid vanuit een bijzondere ervaring van Charlotte. Tijdens de lockdown trok ze in bij haar grootmoeder om voor haar te zorgen. Charlotte vond vanuit haar vaardigheden als acrobate een manier om via beweging op een levendige manier te communiceren met haar oma. Een dialoog in woorden werd stilaan onmogelijk, maar op bewegingen bleef Charlottes oma reageren.
Hierover maakte Charlotte haar masterfilm aan KASK. De film is niet alleen aangrijpend, hij toont ook glashelder hoe belangrijk ‘denken en converseren in beweging’ zijn in de wederzijdse dialoog tussen mensen.
Voor de workshop in KONG zal ze met haar danscompagnon Philomène op een speelse manier dieper ingaan op dit ‘denken en converseren in beweging’. Iets dat we als kind zo spontaan doen en later lijken te vergeten.
Charlotte en Philomène nodigen jullie uit om stil te staan bij deze speelse en gegronde manier om in verbinding te staan met de ander via het luisteren naar je eigen lichaam en dat van de ander. Een veilige sfeer van samenzijn maakt het mogelijk om zonder woorden op een al dan niet tactiele manier een wisselwerking tot stand te brengen.
We staan er niet genoeg bij stil: bewegen is onze moedertaal. Dit is wat we zullen opzoeken.
Waar en wanneer?
In KONG, Nieuwland 27, 9000 Gent
Op zondag 23 april 2023
Van 10u30 tot 12u30
Voor wie?
Voor iedereen vanaf 12 jaar
Min. 8 en max. 14 deelnemers
Prijs?
€ 20 voor 1 sessie van 2 uur
Te storten op de rekening van KONG: BE44 4449 6430 2145
Met de vermelding KONGWS2.2023
Charlotte is cineaste en acrobate. Deze beide werelden nodigen haar via beweging uit tot ‘storytelling’ en communicatie. Naast de exploratie van het lichaam en de verbinding tussen verschillende lichamen is ze ook nieuwsgierig naar wat circus en film voor elkaar kunnen betekenen.
KONG Concert 04/05/2023
Een avond avontuurlijke muziek met Oker en Poor Isa
Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux nodigen ons uit naar een nieuwe muzikale wereld met een ongewone instrumentatie. Vervolgens brengt Oker ons intimistische muziek die verrast in textuur: improvisaties minimale composities.
Voor wie graag intens luistert naar een muziek die steeds weer nieuwe horizonten opent.
Oker
Het Noorse Oker is een akoestisch experimenteel kwartet met Torstein Lavik Larsen op trompet, Adrian Myhr op contrabas, Fredrik Rasten op akoestische gitaar en Jan Martin Gismervik op drums en percussie. Ondanks hun vrij conventionele intrumentatie als vertrekpunt, is hun muziek gekenmerkt door een combinatie van zuivere tonaliteiten, gedeconstrueerde grooves, akoestische noise en andere geluidsevents. Gradueel veranderende texturen vormen samen met spontane gestes die op elkaar inspelen een coherent muzikaal geheel dat soms luchtig, soms compact klinkt. Hun muziek verbindt compositie en vrije improvisatie met ongebruikelijke technieken en methoden om een prachtig textuurrijk en impressionistisch geluid te creëren. Naast talrijke concerten in Europa, brachten zij hun muziek op twee albums uit Husene våre er museer, (SOFA music , 2018) en Susurrus, (Shhpuma, 2021)
Fredrik Rasten – gitaar
Torstein Lavik Larsen – trompet
Adrian Fiskum Myhr – contrabas
Jan Martin Gismervik – drums
Poor Isa
Poor Isa, het duo van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux, heeft een zeer opmerkelijke instrumentatie. Met prepared banjo en woodblocks creëren ze een omgeving waarin stilte en klank zich op gelijke hoogte bevinden. Vertrekkend van geïsoleerde en verder uitvergrote elementen uit improvisaties ontstaan kabbelende composities waarin subtiele nuances en nauwelijks hoorbare klanken aan de oppervlakte worden gebracht. Het project mondde uit in 'Let’s Drink The Sea And Dance', een bundeling van negen composities die in de lente van 2019 werd uitgebracht door Aspen Edities. Hun tweede album wordt verwacht in de herfst van 2023.
Frederik Leroux
– banjo, woodblocks
Ruben Machtelinckx
– banjo, woodblocks